Dimecres 29 Abril 2009

REIAL ACADÈMIA DE FARMÀCIA
DE CATALUNYA

C/ Hospital, 56

Avui visitem la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, atesos pel seu President Excm.Dr. Miquel Ylla-Catalá Genis.
La Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, es troba situada en unes dependències de l'antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona, coincideix en part amb l'espai on estava situada la farmàcia i altres construccions adjuntes d'aquell centre hospitalari, cedides en el seu moment per l'Ajuntament i Diputació Provincial de Barcelona, en els mesos de maig i novembre respectivament, de l'any 1955.
El Dr.Ylla, mitjançant un ampli gràfic, ens ha explicat el principi i final de la construcció d'aquest magnífic edifici gòtic, emblemàtic i majestuós de la ciutat, declarat Monument Històric Artístic d'interès Nacional, l’any 1931, i les vàries institucions culturals que actualment acull.
L'Hospital de la Santa Creu va ser creat amb la intenció de reunir en un mateix edifici els diferents hospitals que hi havia a la ciutat. Es va iniciar la seva construcció dirigida pel mestre d'obres Guillem Abriell en el segle XV, i no van finalitzar fins al segle XIX.
L’any 1404 l'Hospital disposava provisionalment d'un operatori d’apotecaria i d’un apotecari, persona responsable del bon servei, compra d'utillatge, materials i drogues necessàries.
En el transcurs de moltes generacions, per la farmàcia de l'Hospital de la Santa Creu, han passat professionals de prestigi que han deixat petjada i enaltit la farmàcia de Catalunya, des de Guillem Sabet any 1404 fins a Santiago Comas 1929, últim apotecari que durant 39 anys va dirigir la farmàcia de l'Hospital de la Santa Creu.
De l'antiga farmàcia es conserva l'estada destinada al apotecari responsable, situada en un angle del claustre presidida per un gran finestral que dóna al pati protegit per una gran reixa d'estil renaixentista que data de l'any 1696, coronada per l'escut de l'Hospital. Aquesta estada conserva en el seu interior una notable prestatgeria amb armaris, de l'època de 1800, que conté una nombrosa col·lecció de pots d’apotecari de diferents estils i èpoques, caixes de fusta del segle XVIII, amb decoracions daurades i policromadas destinades per a poder guardar drogues vegetals i altres substàncies. Dintre del conjunt de pots de ceràmica trobem els denominats “Escornalbou” amb decoracions de motius vegetals i animals. Uns altres amb flors, escuts, faixes, cintes i elements arquitectònics.
Tot el mobiliari, recipients apotecaris, interior i exterior s'han conservat amb gran cura, detall que enalteix a tots els directius i personal de la Real Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.


Fotos: Luiggi
Preu: Gratuït
Visitants: 20 persones

+ info: lavilluis@gmail.com


Hoy visitamos la Real Academia de Farmacia de Cataluña, atendidos por su Presidente Excm.Dr. Miquel Ylla-Catalá Genis
La Real Academia de Farmacia de Cataluña, se encuentra ubicada en unas dependencias del antiguo Hospital de la Santa Cruz de Barcelona, coincide en parte con el espacio donde estaba situada la farmacia y otras construcciones adjuntas de aquel centro hospitalario, cedidas en su día por el Ayuntamiento y Diputación Provincial de Barcelona, en los meses de mayo y noviembre respectivamente, del año 1955.
El Dr.Ylla, mediante un amplio gráfico nos ha explicado el principio y final de la construcción de este magnifico edificio gótico, emblemático y majestuoso de la ciudad, declarado Monumento Histórico Artístico de interés Nacional, en junio de 1931, y las varias instituciones culturales que actualmente acoge.
El Hospital de la Santa Cruz fue creado con la intención de reunir en un mismo edificio los diferentes hospitales que había en la ciudad. Se inició su construcción dirigida por el maestro de obras Guillermo Abriell en el siglo XV, y no finalizaron hasta el siglo XIX. El En el año 1404 el Hospital disponía provisionalmente de un laboratorio de farmacia y farmacéutico, persona responsable del buen servicio, compra de utillaje, materiales y drogas necesarias.
En el transcurso de muchas generaciones, por la farmacia del Hospital de la Santa Cruz, han pasado profesionales de prestigio que han dejado huella y enaltecido la farmacia de Cataluña, desde Guillem Sabet año 1404 hasta Santiago Comas 1929, último farmacéutico que durante 39 años dirigió la farmacia del Hospital de la Santa Cruz.
De la antigua farmacia se conserva la estancia destinada al farmacéutico responsable, situada en un ángulo del claustro presidida por un gran ventanal que da al patio protegido por una gran reja de estilo renacentista que data del año 1696, coronada por el escudo del Hospital. Esta estancia conserva en su interior una notable estantería con armarios, de la época de 1800, que contiene una numerosa colección de tarros farmacéuticos de diferentes estilos y épocas, cajas de madera del siglo XVIII, con decoraciones doradas y policromadas destinadas para poder guardar drogas vegetales y otras sustancias. Dentro del conjunto de tarros de cerámica encontramos los denominados “Escornalbou” con decoraciones de motivos vegetales y animales. Otros con flores, escudos, fajas, cintas y elementos arquitectónicos. Todo el mobiliario, recipientes farmacéuticos, interior y exterior se han conservado con gran esmero, detalle que enaltece a todos los directivos y personal de la Real Academia de Farmacia de Cataluña.


Today we visited the Royal Academy of Pharmacy of Catalonia, attended by President Excm.Dr. Miquel Ylla Catalá-Genis.
The Royal Academy of Pharmacy of Catalonia, is located in premises of the old Hospital de la Santa Cruz de Barcelona, overlaps with the area where the pharmacy was located and other buildings attached to that hospital, transferred at the time by the Town and County Council of Barcelona in the months of May and November respectively, in the year 1955.
The Dr.Ylla through a comprehensive chart explains the beginning and end of the construction of this magnificent Gothic building, and the majestic flagship of the city, declared a Historic Artistic Monument of National Interest, June 1931, and various cultural institutions currently located.
The Hospital de la Santa Cruz was established with the intention of bringing together under one roof the various hospitals that were in the city. It began its construction led by master builder Guillem Abriell in the fifteenth century, and was not completed until the nineteenth century.
The year 1404 provided a temporary hospital pharmacy and a pharmaceutical laboratory, responsible person of good service, purchase of equipment, materials and drugs needed.
In the course of many generations, for the pharmacy of the Hospital of Santa Cruz have passed professional prestige who had left its mark and lifted pharmacy Catalonia, Guillem Sabet years from 1404 until 1929 Santiago Comas, last pharmacist for 39 years led Hospital Pharmacy of Santa Cruz.
Of the old pharmacy kept the stay to the pharmacist in charge, situated at an angle of faculty led by a large window overlooking the courtyard protected by a large grate in the Renaissance style that dates from 1696, crowned shield of the hospital. This stay in your rack with a remarkable interior cabinets, from the period of 1800, which contains a large collection of pharmaceutical jars of different styles and eras, wooden boxes of the eighteenth century, with gilt and polychrome decorations for drugs to save plant and other substances. Within the set of pottery jars found in the "Escornalbou" with decorations of animals and plant motifs. Other flowers, badges, belts, tapes and architectural elements.
All the furniture, pharmaceutical containers, interior and exterior have been
preserved with great care, detail that enhances all managers and staff of the Royal Academy of Pharmacy of Catalonia.

Fotos: Luiggi
Preu: Gratuït
Visitants: 20 persones

+ info: lavilluis@gmail.com